Familie


In de afgelopen jaren ben ik een rode draad gaan zien in de opstellingen die ik begeleid.
Veel mensen komen met de vragen: wat is mijn plek, wat heb ik te doen? Dat zijn belangrijke en interessante vragen.

'Wat is mijn plek?' begint in het gezin van herkomst. Welke plek heb je daar ooit ingenomen en wat is de plek die je in te nemen hebt, zodat je alleen maar jezelf hoeft te zijn. Want als je alleen maar jezelf hoeft te zijn en alleen maar jouw leven hoeft te leven, krijgt de vraag ‘wat heb ik te doen’ een heel andere lading.
Daarom raad ik mensen altijd aan om eerst een opstelling te doen over de ordening binnen het gezin van herkomst. Vaak geeft dat veel rust en vallen er een heleboel andere vragen en issues weg.

Dit geldt ook als (een van) je kinderen ziet worstelen met welke plek hij/zij in te nemen heeft.
Een opstelling over de ordening van jullie gezin geeft veel inzichten en ruimte. Zeker als de ouders geen partners meer zijn, is het voor de kinderen heel fijn om de nieuwe ordening te bepalen, waardoor de kinderen alleen maar zichzelf hoeven zijn en hun eigen ding hoeven te doen. En helemaal als er een nieuwe partner komt (met of zonder eigen kinderen).
Iedere keer vraagt het weer opnieuw bepalen ‘wat is wiens plek’. Met een nieuwe partner maakt het de kans van slagen van de relatie veel groter als er, vroeg in de relatie, een gezonde ordening aangebracht is.

Een andere veel voorkomende vraag gaat over het altijd worstelen en moeten strijden voor dingen.
Stap 1 is daarin ook de ordening. Om te kijken of je wel jouw ding doet, want als je dat niet doet, is het een geworstel.
Stap 2 is kijken naar je lijn. Voor mannen naar hun mannenlijn, voor vrouwen naar hun vrouwenlijn. Want als je kunt rusten in je lijn en je je gesteund weet, is alles wat je doet fijner en gemakkelijker.

Een ander bijkomend voordeel van in je lijn staan is dat als je kind kan Zijn van je ouder (en niet alleen Doen alsof je kind bent), dat je ook ouder kunt Zijn van je kind (en dus niet heel hard werken, Doen om ouder te zijn).

Nog een ander bijkomend voordeel van in je lijn staan is dat pas als je zoon kunt zijn van je vader, je man kunt worden. En als je dochter kunt zijn van je moeder, je vrouw kunt worden.
 

Voor mij zijn de bovenstaande opstellingen ‘de ordening van je gezin van herkomst’ en ‘het opschonen van je lijn’ dus het fundament van je bestaan.
En als dat fundament niet op orde is, is het heel moeilijk om een gezond en vervullend bestaan op te bouwen.


Andere rode draden
De vader-dochter en moeder-zoon relatie zijn andere rode draden die veel invloed hebben op het aangaan van liefdesrelaties.
De relatie met je vader gaat over autoriteit (dus ook de conflicten met je baas gaan over de relatie met je vader) en structuur.
De relatie met je moeder gaat over veiligheid en overgave.Minder familie gebonden maar wel van wezenlijk belang om je leven ten volle te leven is de balans tussen je innerlijke man en je innerlijke vrouw. In ieder mens zijn het mannelijke en het vrouwelijke aanwezig. De kwaliteit van de relatie tussen deze twee wordt bepaald door de mate van gezond en volwassen zijn van deze twee elementen.

Het mannelijke gaat over autoriteit, leiderschap, initiatief, structuur en kennis. Je innerlijke man wordt onder andere bepaald door jouw beeld van mannen, en vooral door de eerste man in je leven, je vader en zijn mannenlijn. En hoe zij met vrouwen omgaan.

Het vrouwelijke gaat over veiligheid, bedding, overgave/de flow volgen en wijsheid. Je innerlijke vrouw wordt onder andere bepaald door jouw beeld van vrouwen, en vooral door de eerste vrouw in jouw leven, je moeder en haar vrouwenlijn. En hoe zij met mannen omgaan.


Als er een goede balans is tussen een gezonde en volwassen innerlijke man en een gezonde, volwassen innerlijke vrouw maakt dat er:

  • een goede balans is tussen activiteit en rust;

  • tussen initiatief nemen en volgen;

  • tussen Kennis en Wijsheid;

  • en dat je onafhankelijke relaties aan kan gaan, dat je je in vrijheid kan verbinden.